Εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Άμφισσας

Τετάρτη, 13/06/2007
ΟΜΙΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ,
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
στα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Άμφισσας

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόσκληση του Νομάρχη Φωκίδος και του Δημάρχου Αμφίσσης, για να εγκαινιάσουμε σήμερα μαζί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας.

Η Νέα Διακυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κύριος Κώστας Καραμανλής έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Περιβαλλοντική Παιδεία αποτελούν στόχους του κυβερνητικού μας προγράμματος. Πιστεύουμε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να διαμορφώσειοικολογικά ενήμερους και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες, ώστε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα, να επιλυθούν ή να ελαχιστοποιηθούν.
H Nέα Διακυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος. Για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να καλλιεργήσουμε στην ελληνική κοινωνία τον περιβαλλοντικό πολιτισμό, επιδιώκουμε την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών, ιδιαιτέρως δε την συμμετοχή της νέας γενιάς.

Τα Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και τους σπουδαστές, σε θέματα περιβάλλοντος και να εφοδιάσουν την ελληνική κοινωνία με στελέχη και δομές για την καλύτερη πληροφόρηση και αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Προς τούτο:

- Υποστηρίξαμε και επεκτείναμε τον θεσμό των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που είχαμε καθιερώσει με το Νόμο 1892/1990. Το 2004, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, το δίκτυο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελούνταν από 31 Κέντρα. Σήμερα, υπάρχουν 41 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν ήδη σε όλη τη χώρα, ενώ άλλα 16 έχουν ιδρυθεί και στελεχωθεί και εναπομένει η λειτουργία τους.
- Κάναμε πράξη τη συστηματική οργάνωση και ενίσχυση του μαθήματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με Απόφαση του τότε Υπουργού Εθνικής Παιδείας και νυν Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά. Οι νέες γενιές διαμορφώνονται πλέον από ένα εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο έχει ενσωματωθεί και η περιβαλλοντική αγωγή. Αν ευαισθητοποιήσουμε και μυήσουμε τα παιδιά στο μέγα πρόβλημα του περιβάλλοντος, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προστασία του Περιβάλλοντος. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, χρηματοδοτούμενο από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, αποδεικνύει έμπρακτα την αγαστή συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς. Αποτελεί μία από τις πολλές και αξιέπαινες πρωτοβουλίες του τότε Δημάρχου Αμφίσσης και σημερινού Νομάρχη κ. Νίκου Φουσέκη.

Από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας θα ωφεληθούν όχι μόνο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και η τοπική κοινωνία. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής γίνεται γνωστός σε όσους το επισκέπτονται και οι επισκέπτες του αποτελούν με τη σειρά τους διαφημιστές του όμορφου τόπου μας.

Γνωρίζουμε καλά ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιβαλλοντικής πολιτικής εξαρτάται καίρια από το βαθμό συμμετοχής του πληθυσμού στην εφαρμογήτων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας. Πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα δε θα υπήρχαν ή δε θα είχαν την έκταση και ένταση που έχουν σήμερα, αν οι πολίτες διέθεταν περιβαλλοντική πληροφόρηση και περιβαλλοντική συνείδηση. Αντιλαμβανόμεθα λοιπόν πόσο αναγκαία είναι η περιβαλλοντική αγωγή,ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που θα κληρονομήσει δυστυχώς πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το περιβάλλον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η γενιά μας. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με απτά αποτελέσματα για τον πλανήτη, για εμάς τους ίδιους και για τα παιδιά μας.

Πολλά και θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Νομάρχη κ. Νίκο Φουσέκη, ο οποίος ως Δήμαρχος Αμφίσσης ενεπνεύσθη και υλοποίησε το εγκαινιαζόμενο σήμερα έργο.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους εν γένει τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδηλώσεως και ιδιαίτερα στο Δήμαρχο Αμφίσσης κ. Ασημάκη Ασημακόπουλο.

Εύχομαι να είναι καλότυχο το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας.