Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος εγχρήματων συναλλαγών στα ΚΕΠ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ,
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

στην εκδήλωση για την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος εγχρήματων συναλλαγών στα ΚΕΠ.
Πανοσιολογιώτατε,
Σεβαστοί Ιερείς,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με το νέο έργο «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ» εξασφαλίσαμε την τεχνική δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στα ΚΕΠ. Με απλά λόγια, προκειμένου να μπορεί ο πολίτης να πληρώνει το παράβολο κάποιας διαδικασίας εντός του ΚΕΠ και να μην ταλαιπωρείται με άσκοπες μετακινήσεις προς άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Απομένει μόνο η άρση ορισμένων διοικητικών εμποδίων, αρμοδιότητας κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του «1564» ή του site των ΚΕΠ να τεθούν σε λειτουργία. Υλοποιούμε συστηματικά και με απόλυτη συνέπεια την δέσμευσή μας και μετεξελίσσουμε τα ΚΕΠ από Κέντρα Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης Πολιτών σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

Τα 1037 ΚΕΠ, που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν υποκαταστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, όπου διεκπεραιώνονται περισσότερες από 1000 πιστοποιημένες διαδικασίες. Η ολοκλήρωση των έργων πληροφορικής προωθεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με χειροπιαστά οφέλη για την καθημερινότητα του πολίτη. Σήμερα, για 93 μονοτμηματικές διαδικασίες, όπως το πιστοποιητικό γέννησης ή το αντίγραφο ποινικού μητρώου, ο πολίτης δεν χρειάζεται καν να προσέλθει σε ΚΕΠ, για να υποβάλει αίτηση. Αρκεί ένα τηλεφώνημα στο «1564» ή μια επίσκεψη στον δικτυακό τόπο των ΚΕΠ, για να παραγγείλει το πιστοποιητικό που χρειάζεται και να επιλέξει το ΚΕΠ από το οποίο θα το παραλάβει., ειδοποιούμενος με τηλεφώνημα ή με SMS.

Αρκετές από αυτές τις διαδικασίες προϋποθέτουν την καταβολή κάποιου παραβόλου, πράγμα που υποχρεώνει τον πολίτη να μεταβαίνει σε άλλη Δημόσια Υπηρεσία ή Τράπεζα για να πληρώνει το προαπαιτούμενο παράβολο. Τα ΚΕΠ διαθέτουν τώρα την κατάλληλη ηλεκτρονική υποδομή, προκειμένου να μπορεί ο πολίτης να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, όταν αυτό απαιτείται, εντός του ΚΕΠ. Οι υποδομές του νέου έργου «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ» υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές παραβόλων τόσο εντός των ΚΕΠ, όσο και καλώντας το «1564» ή παραγγέλνοντας το διοικητικό προϊόν μέσω Διαδικτύου με χρέωση οποιασδήποτε πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Μόλις, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών άρει τα υφιστάμενα διοικητικά εμπόδια, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του «1564» και του διαδικτυακού τόπου των ΚΕΠ θα τεθούν σε λειτουργία.

Επειδή οι αποφάσεις μας καθορίζονται με γνώμονα τις ανάγκες σας, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα σας με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και επιδιώκουμε με δραστικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες να βελτιώσουμε την καθημερινότητάς σας.

Από έρευνα που διενεργήσαμε στο σύνολο των ΚΕΠ της χώρας διαπιστώσαμε ότι οι πολίτες επιθυμούν να γίνονται στα ΚΕΠ εγχρήματες συναλλαγές και ότι για την συντριπτική πλειονότητα αυτών τα μετρητά είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής. Ήταν φυσικό επόμενο να ανταποκριθούμε σε αυτή την πάνδημη επιθυμία και να αναζητήσουμε τρόπο διευκόλυνσης των πολιτών, ώστε να πληρώνουν με μετρητά μέσα στα ΚΕΠ. Με επιστολή μας στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ζητήσαμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλα τα μέλη της και, μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν, επελέγη η Τράπεζα Πειραιώς, διότι ικανοποιούσε πλήρως τις προδιαγραφές που είχαμε θέσει.

Λόγω του ότι είναι έργο πρωτοποριακό, χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα, κρίναμε σκόπιμο να προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θέτουμε το πρόγραμμα εγχρήματων συναλλαγών σε σωστές βάσεις. Έτσι, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, προχωρούμε στην υλοποίηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος σε 21 επιλεγμένα ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την άντληση χρήσιμων στοιχείων και την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε σε επόμενη φάση ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα εγχρήματων συναλλαγών σε ευρεία έκταση στο δίκτυο των ΚΕΠ.

Κατά τη διάρκεια αυτού του οκτάμηνου πιλοτικού προγράμματος, ευελπιστούμε ότι οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα εργαλεία, γιατί περί εργαλείων πρόκειται, και με τις απαντήσεις τους στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση που θα διενεργείται στο τέλος κάθε εγχρήματης συναλλαγής θα μας βοηθήσουν ενεργά να σχεδιάσουμε τις υπηρεσίες της «επόμενης μέρας» για τα ΚΕΠ.

Στα μηχανήματα αυτά, που πρέπει να υπογραμμίσω ότι είναι 100% ελληνικής τεχνολογίας και κατασκευής, ο πολίτης θα μπορεί με μετρητά να πληρώνει τον φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές του εισφορές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), αλλά και λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικές κάρτες και δάνεια όλων των ελληνικών τραπεζών. Η φιλοδοξία μας δεν εξαντλείται με τις πληρωμές που ήδη πραγματοποιούνται μέσω αυτού του πιλοτικού προγράμματος, αλλά προσπαθούμε επιπροσθέτως να εντάξουμε και άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου στο νέο σύστημα πληρωμών και κυρίως προσπαθούμε και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε θέσει σε λειτουργία και τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αποδείξαμε ότι τολμούμε να καινοτομούμε για την εξυπηρέτηση των πολιτών και σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε βρει ένα αξιόλογο συνεργάτη, την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πρωτοπορεί στην ηλεκτρονική τραπεζική και χωρίς καμία επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει το κόστος του όλου εγχειρήματος.