Χαιρετισμός στην Τελετή Αποκαλυπτηρίων της Προτομής του Εθνικού Ποιητή Κωστή Παλαμά.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ,
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

στην Τελετή Αποκαλυπτηρίων της Προτομής
του Εθνικού Ποιητή Κωστή Παλαμά
στο Δήμο Περιστερίου
Κύριε Γιάννη Αναγνωστόπουλε, Δήμαρχε της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
Κύριε Ανδρέα Παχατουρίδη, Δήμαρχε Περιστερίου,
Κύριε Πρόεδρε της Ενώσεως Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Η Έξοδος»,
Κύριοι Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες.

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Ενώσεως Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Η Έξοδος», για να κάνω τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμά εξ ονόματος του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως.

Ο Ποιητής της Ρωμιοσύνης Κωστής Παλαμάς, εκ των εξεχόντων πνευματικών ηγητόρων του Έθνους μας, είναι ο πιο ενθουσιώδης και βαθυστόχαστος βάρδος της νεότερης Ελλάδος, ο οποίος με το εμπνευσμένο και πολυσχιδές έργο του δικαίως καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων μας ως Εθνικός Ποιητής.

Σε μία εποχή δύσκολη για την Πατρίδα μας ο Παλαμάς και οι σύγχρονοί του λοιποί πνευματικοί ταγοί δεν εμόχθησαν για διατήρηση κεκτημένων αλλά όραμά τους ήταν η μόρφωση και η πνευματική και πολιτισμική ανύψωση του λαού μας. Για την πραγματοποίηση του οράματος αυτού καθοριστικό λόγο είχε η Παιδεία, την οποία υπηρέτησε τόσο ως ποιητής όσο και ως Πρόεδρος της Ακαδημίας των Αθηνών και Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Παλαμάς αξιοποίησε τα πνευματικά Ευρωπαϊκά ρεύματα, προσαρμόζοντάς τα δημιουργικά στην ελληνική πραγματικότητα, έτσι ώστε η Παιδεία και ο Πολιτισμός να συμβάλλουν καθοριστικά στην πνευματική και ηθική ανάταση του λαού μας.

Ακαταπόνητος και προικισμένος με ένα μοναδικό γλωσσικό αισθητήριο ο Παλαμάς ανέδειξε τον πλούτο της γλωσσικής μας παράδοσης. Πολεμήθηκε για τις θέσεις του στο γλωσσικό ζήτημα, αλλά ο χρόνος τον εδικαίωσε, οι απόψεις του επεκράτησαν.

Ο Παλαμάς υπηρέτησε τα ανώτερα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της οικουμενικής ανθρωπιάς. Αναμφισβήτητα, το έργο και η ευρύτερη παρουσία του καταδεικνύουν τον ηγετικό πνευματικό ρόλο του.

Η προσωπικότητα του Παλαμά σφυρηλατήθηκε στο Μεσολόγγι, όπου εξ απαλών ονύχων άκουγε από τους συγγενείς του διηγήσεις για την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, την κορυφαία πράξη της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Αν και ο αγώνας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ήταν αριθμητικά άνισος, οι Έλληνεςάντεξαν καρτερικά επί 1 χρόνο τις απάνθρωπες κακουχίες της πολιορκίας και την αφόρητη πίεση των πολιορκητών και, τέλος, με την ηρωική Έξοδό τους ενεφύσησαν στους Πανέλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους αισθήματα απεριόριστου θαυμασμού και συμπαθείας. Με την τόλμη, την ανδρεία και τη θυσία τους οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι αναζωπύρωσαν τη φλόγα της Επαναστάσεως, η οποία σχεδόν είχε σβήσει, και τόνωσαν το φιλελληνισμό, συμβάλλοντας στην Εθνική Αποκατάσταση. Για την ηρωική αυτή στάση των Μεσολογγιτών, η πόλη του Μεσολογγίου τιμήθηκε με τον τίτλο της Ιεράς Πόλεως.Αυτής της Πόλεως- Σύμβολο υπήρξε άξιο τέκνο ο Κωστής Παλαμάς, για τον οποίο όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες, όλοι οι Ρουμελιώτες και όλοι οι Έλληνες είμεθα υπερήφανοι.

Το εθνικό και πανανθρώπινο μήνυμα των Ελευθέρων Πολιορκημένων είναι επίκαιρο και σήμερα. Ως Έλληνες οφείλουμε να έχουμε πλήρη συνείδηση του εθνικού χρέους απέναντι στους προγόνους μας και, έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τους μάρτυρες ήρωες του Μεσολογγίου, να υπηρετούμε συνειδητά τα ιδεώδη της ηθικής και εθνικής ελευθερίας.

Τα μέλη της Ενώσεως Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Η Έξοδος», υπηρετώντας υψηλά ιδανικά, μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η σημερινή,καθιστούν άσβεστη τη μνήμη των ηρώων του Μεσολογγίου και συντελούν στη διαιώνιση των ιδανικών που αυτοί υπερασπίσθηκαν. Αξίζουν, συνεπώς, πολλά συγχαρητήρια στην Ένωση και τον Πρόεδρό της κύριο Χρήστο Χούτα, στους οποίους ευχόμαστε καλή δύναμη για τη συνέχιση του έργου τους.
Πολλά και θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στο Δήμο Περιστερίου και προσωπικά στο Δήμαρχο κύριο Ανδρέα Παχατουρίδη, υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιείται η σημερινή εκδήλωση.

Ιδιαιτέρως πρέπει να σταθώ στη γλύπτρια κυρία Ελισάβετ Βάλβη, η οποία με έμπνευση και οίστρο φιλοτέχνησε την προτομή του Εθνικού μας Ποιητή, αποτυπώνοντας με παραστατικότητα και ενάργεια όχι μόνο τη μορφή αλλά και την ψυχή και το πνεύμα του.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους εν γένει τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδηλώσεως.