Συνέντευξη στη Βραδυνή

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Βραδυνή”

 

Τι προσδοκάτε από τη μετωπική σύγκρουση της Ν.Δ. με τα διαπλεκόμενα;
Με τον ανένδοτο αγώνα εναντίον της διαφθοράς, η Νέα Δημοκρατία έχει σκοπό να μπήξει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, μέχρι να πρυτανεύσει επιτέλους η διαφάνεια και η εντιμότητα σε αυτόν τον τόπο. Η άτακτη υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο επαίσχυντο θέμα των κουλοχέρηδων είναι μια πρώτη νίκη. Ο αγώνας βεβαίως συνεχίζεται, καθώς η διαπλοκή είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, ένα απόστημα, το οποίο πρέπει επιτέλους να σπάσει και να καθαριστεί οριστικά.

 

Διαπλοκή χωρίς την πολιτική συμμετοχή είναι εφικτή;
Διαπλοκή σημαίνει αμαρτωλή σχέση αλληλεξάρτησης και συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα σε κάποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σε μερίδα του πολιτικού κόσμου. Υπό την έννοια αυτή, διαπλοκή και πολιτική πάνε αντάμα.

 

Θεωρείτε ότι η διαπλοκή σήμερα έχει να κάνει μόνο με ένα κόμμα;
Οι αμαρτωλές δοσοληψίες με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αποτέλεσαν το αγαπημένο παιχνίδι όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω τον όρο νέα τζάκια. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θεριεύουν με πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο χώρο των δημοσίων προμηθειών , των αδειών σκοπιμότητας και των δημοσίων έργων. Η κυβέρνηση λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει σχεδόν αδιάλειπτα τα τελευταία 18 χρόνια και αποκλειστικά την τελευταία εξαετία, κατά την οποία παρατηρείται το φαινόμενο ελεφαντίασης των διαπλεκομένων.

 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Σας καθησυχάζει αυτό;
Το σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι το κόμμα μας κρατά σταθερές τις δυνάμεις του και ότι η νικηφόρα δυναμική που διεφάνη στις Νομαρχιακές –Δημοτικές Εκλογές και στις Ευρωεκλογές όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί αλλά μέρα με τη μέρα ενδυναμώνεται. Αυτό βέβαια δε σημαίνει με κανένα τρόπο, ότι πρέπει να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας και να εφησυχάσουμε, περιμένοντας την εξουσία ως ώριμο φρούτο. Επιβάλλεται εγρήγορση, συστράτευση και αδιάκοπη σκληρή δουλειά, γιατί ο αγώνας είναι δύσκολος και ο αντίπαλος ως εξουσιομανής είναι αδίστακτος. 

 

H N.Δ. λέει ότι η κυβέρνηση κάνει ζημιά στον τόπο και ως εκ τούτου, ο βίος της πρέπει να τερματιστεί όσο πιο σύντομα γίνεται. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η πορεία προς την ΟΝΕ με εκλογές τον Μάρτιο. Πόσο κινδυνεύει η πορεία προς την ΟΝΕ και ποιές θα είναι οι αρνητικές συνέπειες για τη χώρα αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2000;
Επάνω στον πανικό του για την επερχόμενη ήττα, ο κ. Σημίτης κινδυνολογεί, υποστηρίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Πρόκειται για το τελευταίο χαρτί που του έχει απομείνει, προκειμένου η κυβέρνησή του να διατηρηθεί για μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές ουδόλως θα επηρεάσουν την ένταξή της χώρας στην ΟΝΕ. Την ένταξη στην ΟΝΕ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς η ακατάσχετη παροχολογία, για την οποία βεβαίως ευθύνεται προσωπικά ο κ. Σημίτης. Για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού απόλυτη προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση μια ώρα αρχύτερα της κυβέρνησης της διαπλοκής και της διαφθοράς και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Το Χρηματιστήριο μπήκε για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων και η πορεία του αντανακλά θετικά ή αρνητική στην κυβέρνηση. Σας προβληματίζει το γεγονός, ότι η κυβέρνηση ίσως επιδιώξει να φέρει αντιμέτωπους τους επενδυτές με τη Ν.Δ.;
Το Χρηματιστήριο είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός της οικονομίας της αγοράς, διότι εξασφαλίζει φθηνό χρήμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με όλες τις εντεύθεν ευμενείς συνέπειες για την οικονομία και το λαό και παράλληλα απλώνει τον ιστό του λαϊκού καπιταλισμού. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η κυβέρνηση Σημίτη παίζει ανεύθυνα κομματικά παιχνίδια στον ευαίσθητο χώρο του Χρηματιστηρίου, σπεκουλάροντας πολιτικά, διασύροντας τον θεσμό και καταστρέφοντας τους χιλιάδες μικροεπενδυτές, τους οποίους με την πολιτική της τους έκανε να πιστέψουν στο χρηματιστηριακό τζόγο ενός γρήγορου και άκοπου πλουτισμού.

 

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε, ότι η Ν.Δ. δεν έχει στελέχη να κυβερνήσει;
Πρόκειται για την μόνιμα επαναλαμβανόμενη επωδό της διαπλεκόμενης προπαγάνδας, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Σε όλους αυτούς εμείς απαντάμε, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει στελέχη πολλά και ικανά, και σίγουρα καλύτερα από τους αποτυχημένους υπουργούς μιάς καθόλα αποτυχημένης κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία έχει ικανά στελέχη όχι για μία αλλά για δύο κυβερνήσεις.

 

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός. Υποθέτω, ότι διαφωνείτε. Τελικά που έγιναν τα λάθη και πως ήταν δυνατή η αποφυγή τους;
Η κυβέρνηση κατελήφθη εξ απήνης. Δεν είχε κάνει κουμάντο για το ενδεχόμενο μιάς τόσο μεγάλης θεομηνίας και τώρα ως επιμηθείς τρέχουν και δεν φθάνουν. Έτσι δύο μήνες μετά τον σεισμό, οι σεισμοπαθείς μένουν στις σκηνές και προσεύχονται για ανομβρία. Δεύτερον, για κομματικούς λόγους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατεσπατάλησαν πολύτιμους οικονομικούς πόρους σε άλλους σεισμούς που ο λαός τους αποκάλεσε σωσμούς και τώρα που υπάρχουν εκτεταμένες πραγματικές καταστροφές λείπουν τα κονδύλια και η κυβέρνηση ξεδιάντροπα εφαρμόζει κομματικά κριτήρια στην αποκατάσταση των σεισμοπαθών, χαρακτηρίζοντας τα κόκκινα κτήρια κίτρινα και τα κίτρινα πράσινα σε ένα ποσοστό 70%.
Η εσωστρέφεια έπαψε να είναι γνώρισμα της Ν.Δ. Όμως οι φωνές για επιστροφή των διαγραφέντων δεν λείπουν. Θεωρείτε απαραίτητη την επιστροφή τους;
Ένα κόμμα εξουσίας που θέλει να γίνει κυβέρνηση αναπόφευκτα πρέπει να εφαρμόσει πολιτική ανοικτών θυρών. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, χρειάζεται πανστρατιά. Επιφύλαξη μπορεί να υπάρξει μόνο για εκείνους, τους επώνυμους, η ακραία συμπεριφορά των οποίων κατά το πρόσφατο παρελθόν και κατά το παρόν επλήγωσε βαθειά τη λαϊκή ψυχή της παράταξης.

 

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα θέμα που ήδη απασχολεί την επικαιρότητα. Τι πρέπει να κάνει η Ν.Δ.;
Η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης προσωπικά παίζουν εδώ και μήνες με τον κορυφαίο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα λόγο να παίξει το παιχνίδι, στο οποίο προσπάθησε να τη σύρει η κυβέρνηση, παίρνοντας εντελώς πρόωρα θέση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου. Σε αντίθεση με τα προεκλογικά τερτίπια του ΠΑΣΟΚ, για τη Νέα Δημοκρατία η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ύψιστο πολιτικό και συνταγματικό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται στην ώρα του και με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

 

Πως σχολιάζετε την άποψη ότι η Ν.Δ. είναι φθαρμένο προϊόν;
Το θέμα δεν είναι ότι ο κ. Λούλης έχυσε χολή και είπε μια ανόητη κακοήθεια. Το μέγα ζήτημα είναι πως το εν λόγω άτομο βρέθηκε να συμβουλεύει στρατηγικά το κόμμα, ενώ είχε τόσο βεβαρημένο παρελθόν. Δεν λησμονούν οι οπαδοί μας και τα στελέχη μας ότι ο διαβόητος αυτός πολιτικός αναλυτής, όταν η Ν.Δ. ήταν κυβέρνηση είχε καθημερινή εκπομπή σε μεγάλο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό με τον τίτλο “ΝΗΦΑΛΙΑ” και καθημερινά έχυνε χολή εναντίον της Ν.Δ. και της κυβέρνησής μας.